30
Νοέ.
07

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ (NIKOS ALEXIOU)

Στην GALLERY ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ εκθέτει ο Νίκος Αλεξίου τις ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ του.

 

Πρόκειται για the floor mosaic in the Catholicon of the Iviron Monastery on Mount Athos (10th-11th c. AD) όπως αναφέρει στο blog που παρουσιάζει αυτή τη δουλειά.

Αν τα αγγλικά σας είναι καλά και δεν σας απωθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει ελληνική εκδοχή της σελίδας μπορείτε να διαβάσετε και να κατανοήσετε τα βάθη της σκέψης και της αναζήτησης του καλλιτέχνη εδώ .

 Περνούσα έξω από την γκαλερί, δεν ήταν προγραμματισμένο να την επισκεφτώ αλλά μιας και είχα λίγο χρόνο στη διάθεσή μου είπα να κατέβω τα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο όπου στεγάζεται, για να δω την έκθεση.

 Τι είναι οι εκτιθέμενες ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ: Δεκαπέντε φορές το ίδιο σχέδιο μωσαϊκού από το Καθολικό της μονής Ιβήρων στο Άγιο Όρος. Δεν το ήξερα όταν τις είδα. Το ξέρω τώρα που «ξεστραβώθηκα» διαβάζοντας το κείμενο στην παραπάνω σελίδα. Το ίδιο σχέδιο μεν αλλά με διαφορετικούς χρωματισμούς κάθε φορά μιας κι ο καλλιτέχνης επαναδιαπραγματεύεται τις παλιές φόρμες με νέα ματιά και διερευνά τις δυνατότητες τους…μπλα…μπλα…που έφεγγε και κένταγε η κόρη το καντήλι. Τέτοια βαρύγδουπα και κοινότοπα όταν τα έργα αυτά καθαυτά…δεν…

 Καλά μπορεί να είναι η δική μου ρηχότητα και το απαίδευτο του πνεύματός μου που βαρέθηκα από τα πέντε πρώτα λεπτά. Μην τον πάρω και στο λαιμό μου τον άνθρωπο. Θα μου πεις δεν ήξερα και τι απεικονίζουν οι εκτυπώσεις, αλλά και τώρα που –ας πούμε- γνωρίζω εξακολουθώ να βαριέμαι και μόνο που τις σκέφτομαι.

 Τώρα αν κάποιος είναι πολύ ‘ψαγμένος’ και αντιλαμβάνεται από μεγάλη Τέχνη και διεισδυτικές ματιές ας πάει να τις δει. Αν όχι καλύτερα να το αποφύγει: Θα του χαλάσει το κέφι.

 ΥΓ Αν κανένας μπορεί να εξηγήσει και σε μένα, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

 


3 Σχόλια to “ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ (NIKOS ALEXIOU)”


  1. 1 AERIKO
    1 Δεκεμβρίου, 2007 στο 12:32 πμ

    Αληθεια θα με κανεις με το που ανεβω αθηνα να τρεξω σε καποια απ`αυτες.
    Αν και δεν αντεχω τους δηθεν μπορει να το τολμησω.
    Τι θα πει «ψαγμενος«?? χαχαχαχα..!!!
    Τελος παντων..μια αερινη καληνυχτα περασα να αφησω..!!:))
    και μια απο καρδιας ευχη για ενα καλο Σ/Κ στο υψος και μονο
    των βαθυτερων επιθυμιων σου. :))

  2. 1 Δεκεμβρίου, 2007 στο 8:28 πμ

    Με το που θα ανέβεις Αθήνα …: καλό θα ήταν να ενημερώσεις πιο πριν. Θα μπορούσαμε να ειδοποιήσουμε, αν θέλεις, και τον Δημήτρη (τον οποίο δεν έχω συναντήσει επίσης) να συναντηθούμε. Για έναν καφέ, ένα ποτό, ένα φαγητό, οτιδήποτε.

    Υπάρχουν μερικές πολύ ωραίες εκθέσεις αυτή την εποχή που θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε και μαζί. Σχεδιάζω έτσι κι αλλιώς να πάω τις επόμενες μέρες αλλά είναι από τις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να πάει και να ξαναπάει.

    Σ’ ευχαριστώ για τις αέρινες καληνύχτες σου (έστω κι αν τις διαβάζω το επόμενο πρωί πολλές φορές – αλλά ο χρόνος είναι κάτι σχετικό κτλ.)

    Σου ανταποδίδω με μια χρωματιστή καλημέρα και (αντιστρέφοντάς σε) με μια ευχή για έναν καλό Δεκέμβρη στο βάθος των υψηλότερών σου προσδοκιών.


Σχολιάστε


Blog Stats

  • 177.455 hits

…Στάσεις

Αντιστάσεις, Ενστάσεις, Διαστάσεις, Καταστάσεις, Παραστάσεις, Αναπαραστάσεις, Αποστάσεις, Περιστάσεις, στάσεις γενικώς & αορίστως .

Ημεροδείκτης διαδρομών

Νοέμβριος 2007
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Πόσοι στέκονται στις «στάσεις» τώρα. Και δεν περιμένουν το λεωφορείο:

eXTReMe Tracker <!-- var EXlogin='ktkouk' // Login var EXvsrv='s10' // VServer EXs=screen;EXw=EXs.width;navigator.appName!="Netscape"? EXb=EXs.colorDepth:EXb=EXs.pixelDepth;EXsrc="src"; navigator.javaEnabled()==1?EXjv="y":EXjv="n"; EXd=document;EXw?"":EXw="na";EXb?"":EXb="na"; EXd.write("");//-->